SBN > Sport > Voetbal
Voetbal

Voetbal

Voetbal is een balsport waarbij twee ploegen van elf spelers moeten proberen de bal in het doel van de tegenstander te krijgen.

De bal mag met ieder deel van het lichaam gespeeld worden, met uitzondering van armen en handen. In de praktijk wordt vooral met de voet gespeeld en met het hoofd gekopt. Ook moet de bal te allen tijde speelbaar blijven en mag deze niet afgeklemd worden door bijvoorbeeld op de bal te gaan liggen of deze tussen de benen te klemmen. Deze beperkingen gelden niet voor de doelverdediger, ook wel keeper genoemd. De duur van een wedstrijd bedraagt 2 maal 45 minuten (plus eventuele extra tijd, ook wel blessuretijd genoemd, van enkele minuten), daartussen is er een rustpauze van 15 minuten. Is er na negentig minuten nog altijd sprake van een gelijke stand en is een winnaar noodzakelijk, dan zal er nog een verlenging van twee keer vijftien minuten worden gespeeld. Is er na de verlenging nog altijd geen winnaar bekend, dan worden er om beurten strafschoppen (penalty's) genomen.


Enkele clubs

Voetbalclub De Jongeren

Eikendreef 19 2950 Kapellen

Zaalvoetbalclub Bonaparte

Waterbos 2 2070 Zwijndrecht

Sleu United Woubrechtegem

Kasteelstraat 6 9550 Herzele

ZerOtel

Ettingestraat 15 9170 Sint-Gillis-Waas (Sint-Pauwels)

Betrokken federaties

Voetbal Vlaanderen vzwVlaamse Zaalvoetbalbond vzwS-Sport // Recreas vzwSportievak vzwSporta-federatie vzwParantee-Psylos vzwOKRA-SPORT + vzwKoninklijke Algemene Vereniging van Vriendenclubs & Federatie Dans en Sport vzwFROS Multisport Vlaanderen vzw

Geschikt voor

Voetbal kan beoefend worden door mannen en vrouwen, jong en oud (vanaf 5j).

Enkele cijfers

  • Gemiddeld 77 leden per club
  • 7992 clubs in Vlaanderen